Afspraak maken

Aardwarmte

Aardwarmte voor woningen en bedrijven

Bronboring

Grondwaterbron voor proceswater of beregening

Drainage

Drainage voor uw tuin aanleggen

Zwembaden

Een zwembad aanleggen in uw tuin

Fonteinen

Fonteinen voor tuinen en openbare ruimtes

Vijver aanleg

Een vijver aanleggen in uw tuin

Grondwaterzuivering

Proceswater / grondwaterzuivering voor industriële en agrarische toepassingen

Ontijzering

Ontijzeringsinstallatie voor het zuiveren van grondwater

Biologische of ecologische vijver aanleggen


Vijver aanleggen

Een vijver aanleggen is niet alleen mooi voor het oog, maar ook nog eens goed voor de natuur. Het straalt daarnaast rust uit, iets wat in een bedrijfstuin of stadpark natuurlijk helemaal tot zijn recht komt, maar ook in de achtertuin is een vijver een geweldige aanwinst!

Heeft u twijfel tussen een biologische of ecologische vijver

Een vijver is vaak een lust voor het oog, mooie frisse groentinten bij elkaar in combinatie met bloeiende waterplanten en mooi helder water zorgen ervoor dat het tot leven komt. Veel insecten, waterdiertjes en zelfs amfibieën of vissen houden wel van zo’n plek en zullen zich er goed kunnen handhaven. Zeker als het om een biologische of ecologische vijver gaat mag men er van uitgaan dat dit een aanwinst is voor de omgeving en natuurlijk uw tuin! Maar wat is nou het verschil tussen deze twee?

 

Wat is het verschil tussen een biologische en ecologische vijver?

Biologische vijver

Een biologische vijver is een vijver waarbij er geen gebruik gemaakt wordt van kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Dat wil zeggen dat de plantjes geen kunstmest als voeding krijgen, dat het niet heldere water geen chemische toevoegingen krijgt en dat ongedierte niet bestreden wordt met gif maar met bijvoorbeeld een natuurlijke vijand. Daarentegen kan het wel exotische waterplanten bevatten. Ook koi karpers of andere vissen kunnen gehouden worden in dit soort vijvers, aangezien deze gevoerd moeten worden zal het water wel gefilterd moeten worden, ook zal de vijver af en toe onderhoud nodig hebben.

Ecologische vijver

Een ecologische vijver is een vijver die in balans is met zijn omgeving. Dat wil zeggen met de natuur in ons land. Het bestaat uit planten die hier van nature voorkomen en biedt daarom meer onderdak voor ook de dieren die hier thuishoren. Zo zwemmen er bijvoorbeeld stekelbaarsjes rond in plaats van koi karpers en barst het van het leven.

Veel libellen en andere waterbeestjes zullen de vijver bevolken. Bovendien heeft deze vijver minder onderhoud nodig, het is namelijk in evenwicht met zijn omgeving.